top of page

בין המשתתפים: המשקיע יוסי ורדי, היזם ינקי מרגלית, עו"ד נמרוד קוזלובסקי, הרובוטיקאי גיא הופמן, הסופר הבריטי סיימון אינגס, הבלוגרית האמריקאית (io9) אסתר אינגליס-ארקל, ורבים אחרים

 

פסטיבל אוטופיה למדע, דמיון ועתיד יקיים מגוון כנסים, אירועים וערבי הרצאות בזק, במסגרתם יזמים, מהנדסים, מדענים, סופרים ויוצרים ייפגשו בכדי לדון בטכנולוגיות שעד לא מכבר היו בגדר חלומות בדיוניים, ולהיערך יחדיו לאופן שבו הן עומדות לשנות את העולם.

 

המדע הבדיוני הינו מעבדה מופלאה לניסויים מחשבתיים ולרעיונות גדולים, מדעיים וטכנולוגיים, חברתיים ופילוסופיים. כשהם מפליגים בדמיונם בעקבות התגליות האחרונות והפיתוחים החדשניים, מובילים יוצרי המדע הבדיוני את כולנו במסע אל עבר הלא נודע, מסע שמרחיב את גבולות הדמיון והמחשבה; הם מדמיינים את שלא דומיין ומעלים על הדעת את שלא יעלה על הדעת; הם הוגים את הטיסה לחלל והרובוט, השיבוט הגנטי והביולוגיה הסינתטית, הסינגולריות הטכנולוגית והאח הגדול ; תוהים אודות זהות ותודעה, אנושיות וזרות.

 

השנה התכנית כוללת:

 

  • האי-כנס השנתי בנושא הסינגולריות הטכנולוגית | בשיתוף חמד"ע – המרכז לחינוך מדעי בתל-אביב

  • ערבי עיון והרצאות בזק | רובוטים בחברה האנושית | ערב העתידנים | הלם עתיד

  • מפגשים עם חזית הטכנולוגיה – שיתוף פעולה עם מיזם XLN, קבוצת iGEM הישראלית ועוד

  • המעבדה | סדרת מפגשים בין סופרים, מעצבים, מדענים ויזמים | אנתולוגיית סיפורי עתיד קצרים ותערוכה

 

"המדע הבדיוני הוא מעבדה לרעיונות, כר פורה לדיון פילוסופי וכלי לשינוי חברתי. המדע הבדיוני נמצא תמיד בחזית, צופה אל העתיד", אומר אורי אביב מנהל פסטיבל אוטופיה, וממשיך, "הפסטיבל חרט על דגלו את קידום היצירה הבדיונית, הטומנת בחובה ביקורת חברתית ודיון מעמיק בסוגיות של מדע וטכנולוגיה, חברה ופילוסופיה. מטרת הפסטיבל לחזק את ערך האוריינות, את החשיבה המדעית והביקורתית, את ההסתכלות לעבר העתיד ואת הלגיטימציה לדמיון בתרבות הישראלית".

 

האי-כנס השנתי בנושא הסינגולריות הטכנולוגית | בשיתוף חמד"ע | יום א', 22.9, 09:00-15:00

 

זה עתה הסתיים מחזור קיץ נוסף של אוניברסיטת הסינגולריות בעמק הסיליקון בו השתתפו שלושה ישראלים ובנובמבר תקיים אוניברסיטת הסינגולריות לראשונה פסגה אירופית בה ישתתפו מאות מכל העולם, בהם עשרות ישראלים (בודפשט, 15-16.11). בין לבין תקיים הקהילה הישראלית את האי-כנס השלישי בנושא הסינגולריות הטכנולוגית, במסגרת אוטופיה.

 

אי-כנס (Unconference) הוא "כנס בקוד פתוח", מפגש שתכניו אינם נקבעים מראש אלא נוצרים על ידי משתתפיו במהלכו, זאת בניגוד לכנס רגיל בו קיימת אבחנה חדה בין דוברים וקהל, האי-כנס הוא משתף ומשותף.

 

האי-כנס בנושא הסינגולריות הטכנולוגית מתקיים זו השנה השלישית באוטופיה בשיתוף ובאירוח חמד"ע – המרכז לחינוך מדעי בתל-אביב. האירוע מהווה מפגש פסגה לקהילת העניין סביב הסינגולריות, הטכנולוגיות המאיצות וגישת ה-moonshot thinking. כל אדם שמאמין כי יש לו מה להוסיף ולתרום לנושא מוזמן להירשם לאי-כנס.

 

ערבי עיון והרצאות בזק

 

הפסטיבל מקיים ערבי הרצאות בזק בנושאי מדע ומדע בדיוני, חברה ועתיד, המביאים שורה של נושאים מהפכניים בפני הקהל הרחב. התוכנית מארחת להרצאות קצרות ולדיונים אנשי ציבור, אנשי רוח, אמנים וחוקרים מהשורה הראשונה, לשיחות על קו התפר שבין טכנולוגיה לחברה, מדע ופילוסופיה – מהות המדע הבדיוני.

 

בכך מהווה הפסטיבל מוקד ייחודי למפגשים ולפעילות ציבורית בנושאי תחזית אסטרטגית וחקר העתיד, ובפרט הסתכלות על התפתחויות צפויות במדע ובטכנולוגיה וההשלכה של אלו על פני החברה.

 

נושאי המפגשים והשיחות (18:00-21:00, אולם 2):

 

  • רובוטים בחברה האנושית (יום ראשון 22.9): ערב העוסק בדילמות הטכנולוגיות, החברתיות והתרבותיות העולות מאינטראקציות בין בני-אדם ורובוטים. מהן המשמעויות של חברה בה רובוטים מתקשרים ללא התערבות אדם? ערב אקדמי בשיתוף אונ' ת"א והמרכז הבינתחומי, הרצליה

 

  • ערב העתידנים (יום שני, 23.9): אופיום להמונים, זהות דיגיטלית, בידור, תודעה – "כנס העתידנים" רווי בתהיות בנוגע לעתיד. עד כמה אנו רחוקים ממה שמוצג על המסך, ומה עוד צופן העתיד? ערב מחווה הבוחן את הסוגיות העולות בסרטו החדש של ארי פולמן.


בין המשתתפים: קרן אלעזרי (מומחית לאבטחת מידע), אילון גלעד (חוקר את ההיסטוריה של תרבות הסמים), עו"ד ד"ר נמרוד קוזלובסקי (מומחה למשפט דיגיטלי), רון פודלכובניק (בעבר שליח ערוץ 1 להוליווד), דודו שליטא (מומחה לאנימציה וממנהלי פסטיבל אנימיקס)

 

  • הלם עתיד (יום שלישי, 24.9): הסינגולריות הטכנולוגית מבטיחה שפע ואריכות חיים, אך גם שיבושם של סדרי עולם. שורה של הרצאות קצרות העוסקות בסוגיות קונטרוברסאליות בהסתכלות עתידית – כסף, פשע ודת, האקינג ביולוגי והשאלה האלמותית – כמה פילים אפשר להכניס לדיסק-און-קי אחד?


בין המשתתפים: אלי בג'ראנו (מנכ"ל Bit2c, זירת מסחר לביטקוין בישראל), פרופ' דוד הראל (מכון וייצמן, מדעי המחשב), ד"ר כרמל ויסמן (חוקרת תרבות דיגיטלית, אונ' ת"א), רן לוי (הפודקאסט "עושים היסטוריה"), גל מור (האתר "חורים ברשת"), ינקי מרגלית (יזם חברתי, יו"ר SpaceIL), עו"ד יהונתן קלינגר (מומחה למשפט עתידי)

 

המעבדה | סדרת מפגשים בין סופרים, מעצבים, מדענים ויזמים

השקה יום א' 29.9, 19:00, Google Campus TLV

 

פעילות שנתית של עמותת אוטופיה בתמיכת משרד התרבות, עיריית תל-אביב-יפו, סינמטק ת"א ושגרירות ארה"ב

 

לאורך מספר חודשים קבוצת סופרים ומעצבים תיפגש עם אנשי מחקר ויזמות העוסקים במדע וטכנולוגיה פורצי דרך, על סף המדע הבדיוני, במטרה לעודד שיח חדש ומרענן בין אנשי רוח ותרבות לבין מעבדות המחקר ואומת ה-היי-טק– להגות משותפת בעתיד.

 

התוצר הישיר של המפגשים תהיה אסופת סיפורים קצרים פרי עטם של המשתתפים, סיפורי עתיד ("מראה שחורה" כהשראה לדוגמא), שיעסקו במקומם של מדע וטכנולוגיה בתרבות, בשפה, בחברה, בפוליטיקה ועוד...   עם הסופרים יעבדו אמנים ומעצבים שיעניקו ממד ויזואלי וקונספט ארט לכל אחד מהסיפורים, כחלק מהתהליך היצירתי.

 

בין המשתתפים: שמעון אדף, אלכס אפשטיין, שהרה בלאו, ניר ברעם, עודד כרמלי, יהלי סובול | עורכת הסיפורים: נעה מנהיים | המנהל האמנותי הוא מיש, במאי קולנוע ואנימציה, יוצר קומיקס ומורה בבצלאל | בין התחומים אליהם ייחשפו המשתתפים: ביולוגיה סינתטית וננו-רפואה (בעזרת המיזמים Genome Compiler ו-Vecoy Nano-medicine), האקינג ותנועת הקוד הפתוח (בעזרת הסדנה לידע ציבורי), מחשוב ביולוגי (מכון וייצמן), מיפוי המוח האנושי (המרכז לחישוביות עצבית באונ' העברית) וכן קריפטו-כסף, רובוטיקה, הדפסת תלת-ממד, ועוד...

 

מפגש עם חזית הטכנולוגיה – שיתוף פעולה עם מיזם XLN, קבוצת iGEM הישראלית ועוד

 

iGEM היא התחרות הבינלאומית לביולוגיה סינתטית – תחרות ליצירתם של "מכונות גנטיות". התחרות ניזומה ע"י MIT בשנת 2003, בכדי לקדם את התחום, וכיום משתתפים בה למעלה מ-200 קבוצות מכל רחבי העולם. הקבוצה הישראלית התגבשה באונ' בן-גוריון, והם בימים אלו אוספים כסף מהציבור (באמצעות פרויקט מימון המון באתר Headstart) בכדי לגשת עם הפרויקט שלהם לחצי הגמר שמתקיים בסוף אוקטובר בעיר ליון, צרפת. הקבוצה תציג את הפרויקט ואת התחרות במסגרת הפסטיבל – באי-כנס הסינגולריות בחמד"ע וביריד הטכנולוגיה בסינמטק ת"א.

 

XLN הוא מיזם של מכון ראות שמטרתו לפתוח, להנגיש ולעודד את תרבות ה-DIY הטכנולוגית – שבחזיתה נמצאות מדפסות התלת-ממד – ולהפגיש את הקהילה והפריפריה עם האפשרויות הטמונות במהפכה זו. מטרת העל של הפרויקט, להביא את ישראל לעמדת הובלה במהפכה התעשייתית הבאה – מהפכת "המייקינג" – הייצור האישי. XLN יציגו את הפרויקט ואת פעילותם בפסטיבל – באי-כנס הסינגולריות בחמד"ע וביריד הטכנולוגיה בסינמטק ת"א.

 

אורחים מחו"ל

 

סיימון אינגס, סופר, פובליציסט ועיתונאי בריטי, עורך כתב העת ARC לסיפורי עתיד של מגזין New Scientist

 

שורה של דוברים בכירים מכל רחבי העולם עוסקים לאחרונה בחשיבות המדע הבדיוני כמפיח דמיון ומשרה חזון, ועל נסיגתה של היצירה מתפקידה זה בעשורים האחרונים. למגמה זו תגובות שונות, אחת המשמעויות בהן היא כתב העת ARC שהחל לצאת תחת ידיו של מגזין New Scientist, מגזין מדע פופולרי עולמי מוכר ומוערך, שהחליט להתחיל ולהוציא לאור כתב עת דיגיטלי חדש ליצירות עתיד – ספרות מדע בדיוני קצרה העוסקת בעתיד.  סיימון אינגס (Simon Ings) עורך את ARC, ומיטב סופרי הז'אנר העולמיים כותבים בו. בין הכותבים ניתן למנות את מרגרט אטווד (זוכת פרס דן דוד), ניל סטיפנסון, קים סטנלי רובינסון, ברוס סטרלינג ואף הישראלי לביא תדהר.

 

אסתר אינגליס-ארקל, כתבת ועורכת בכירה באתר io9

 

io9 עוסק בהתפתחויות דרמטיות במדע ובטכנולוגיה, בחיזוי ובחקר עתידים (עתידנות) וכן במדע בדיוני. האתר הושק בשנת 2008, צבר תאוצה אדירה ונחשב למוביל עולמי בתחומו ובין המובילים את המגמה העולמית של חדשות ומאמרים רב-תחומיים, מפיחי השראה ומעוררי מחשבה. אסתר אינגליס-ארקל (Esther Inglis-Arkell) היא עורכת שותפה באתר. מחוץ לעבודתה ב-io9 היא כותבת גם על קומיקס עבור Comics Alliance, וכן באתר 4thletter.net. נוסף לכך היא עורכת התוכן העיוני בכתבי העת Fantasy ו-Lightspeed, גם שם היא מגשרת בין מדע ומדע בדיוני ועל פי הביוגרפיה שלה – מאלצת בעלי דוקטורטים לכתוב על התקוממויות של סייבורגים.

אוטופיה | מדע, דמיון ועתיד | כנסים, ימי עיון וערבי הרצאות בזק

מפגשים בין חזית המדע והטכנולוגיה לחזונות מדע בדיוני מרחיקי לכת

bottom of page